Historie MADUA

Ontstaansgeschiedenis
van Madjoe Baru/KNIL - naar MADUA Utrecht

2010 Maastricht 
In het hart van Maastricht bloeide tussen 2010 en 2014 de Vriendenkring Madjoe Baru/KNIL op. Een hechte gemeenschap die vervolgens transformeerde tot de Vereniging Madjoe Dua Maastricht tussen 2014 en 2016. Echter, met het vertrek van de bezielde bestuursleden, Sylvia en Lex, die terugverhuisden naar Utrecht, vervaagde de vereniging. Nieuwe bestuursleden waren schaars, en zo kwam er een einde aan dit Maastrichtse hoofdstuk.

2016 Utrecht - Overvecht 
Met hun spullen verpakt en een nieuwe start in de wijk Overvecht-Noord in Utrecht, vonden Sylvia en Lex zichzelf geïnspireerd om hun verbondenheid met de samenleving voort te zetten. Vanuit hun nauwe banden met STUT en ZIMIHC Theater Stefanus ontstond het idee om deze connectie te herstellen, nu als een bewonersinitiatief. Hun ambitie was duidelijk: de Indische en Molukse gemeenschap in Overvecht een volwaardige plek geven.

2017 Madjoe Dua
Op een warme zomerdag in 2017 werd de Stichting Madjoe Dua Utrecht geboren, een non-profitorganisatie gedreven door de passie van vijf vrijwilligers, waarvan drie tevens het bestuur vormen. Hun reis begon met het Open Podium, een bruisend festijn van kunst en cultuur dat de Madjoe-middagen verrijkte met dans, live muziek, catering en een spannende loterij. Het werd geïntroduceerd als een Indische Salon in 2015 en 2019, waar filmdocumentairemaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich het publiek betrok bij haar schitterende project Klanken van Oorsprong, een fascinerende kijk op de Indo-Rockers en hun invloed op de Nederpop.

2019 MADUA
Hoewel 'Madjoe' een begrip was, leidde de verwarring met andere Madjoes elders tot een naamswijziging in 2019. Het nieuwe gezicht werd MADUA, waarbij Ma(djoe) 'vooruit' betekent en DUA naar de tweede generatie verwijst. Deze stichting omarmt de toekomst, geleid door het Indische en Molukse DNA, als een kompas naar zichtbaarheid.

Missie
De missie van MADUA Utrecht is duidelijk gedefinieerd. Het streven is om de Indische en Molukse Nederlandse gemeenschap te versterken op sociaal-cultureel en maatschappelijk gebied, vooral vanuit een historisch perspectief. De visie van MADUA Utrecht is even krachtig: het bieden van een podium en platform om de geschiedenis en familieverhalen door te geven aan toekomstige generaties, een basis om het Indische/Molukse erfgoed zichtbaar te maken.

Visie
Om deze visie te realiseren, draagt MADUA Utrecht bij aan het behoud van het Indisch en Moluks cultureel erfgoed, zowel materieel als immaterieel. Dit gebeurt door theaterproducties en community theatre, zoals de succesvolle theatervoorstelling Hóe dan, dese!? die tussen 2019 en 2020 op tournee ging. Hun doelstelling is breed en ambitieus: een brug slaan tussen alle betrokkenen bij voormalig Nederlands-Indië op cultureel en sociaal-maatschappelijk gebied, met activiteiten die kennis maken met de Indisch/Molukse-Nederlandse cultuur.

Activiteiten
De activiteiten van MADUA Utrecht omvatten niet alleen theaterproducties maar ook Culturele Avonden, zes keer per jaar in samenwerking met ZIMIHC Theater Stefanus. Deze avonden bieden een open inloop voor iedereen en zijn gevuld met dans, live muziek, Indische of Indonesische catering, en een opwindende loterij. MADUA Utrecht nodigt iedereen uit om deel te nemen aan dit culturele avontuur, waar erfgoed en toekomst samenkomen op het podium van Overvecht.