Achtergrond Theater Madua

Met gepaste trots presenteren wij u ons tweede theaterstuk 'Iedereen potjo potjo', dat op 19 januari 2024 in première zal gaan. De reis van MADUA Theater zet zich voort, gedreven door passie, diversiteit en het verlangen om verhalen te delen die het hart raken. Waar komt deze drive vandaan?

We gaan hiervoor ruim veertien jaar terug, naar de periode waarin Lex van Kooten, onze huidige toegewijde penningmeester, als acteur op het podium van STUT Theater in Utrecht stond.

Met hoofdrollen in producties als 'Lieve kinderen' en 'Als de dood voor de Nachten' binnen het project 'Theater Dichtbij' in Overvecht, bracht hij persoonlijke verhalen tot leven in het kader van uiteenlopende thema's. Muziek, beeld, licht, en scherpe humor smolten samen, waardoor het publiek zowel ontroerd als lachend achterbleef.

Deze ervaring met community theatre raakte ons diep.

Hoé dan, dese!?
Tijdens de beginjaren van MADUA raakte Lex gefascineerd door een opmerkelijk fenomeen onder Indische Nederlanders. Hoe konden Indo's, als volslagen vreemden, elkaar aankijken en meteen in elkaars armen vallen, alsof ze lang verloren familieleden herenigden? Hoe wisten ze of iemand Indo was?

Op deze vragen hadden we geen antwoord, maar we geloofden dat het iets was dat je moest voelen, iets dat alleen met theater kon worden overgebracht.

Zo ontstond het idee voor onze voorstelling 'Hoé dan, dese!?', waarin we het Indische gevoel tastbaar wilden maken.

Community Theatre
Vastberaden om dit idee tot leven te brengen, besloten we een theatervoorstelling te creëren volgens het principe van community theatre, waarbij interactie centraal staat.

We kozen bewust voor een professionele, jonge, vrouwelijke witte regisseur en een diverse groep amateuracteurs met een Indische en Molukse achtergrond, verspreid over verschillende generaties.

MADUA Theatergroep op tournee
Niet lang nadat we dit besluit hadden genomen, vonden we fondsen die ons in staat stelden om zowel de Try-Out als de Premiere in september 2019 voor een enthousiast publiek te spelen.

Daarna begon de MADUA Theatergroep aan een tournee door steden als Den Bosch, Amersfoort, Amstelveen, Den Haag en Utrecht.